Det er ikke alltid vi spiser kun fordi vi er sultne. Noen ganger spiser vi rett og slett fordi vi har lyst på noe. Mange spiser også for å dekke følelsesmessige behov. Dette kalles sug. Ved å lære seg forskjellen på sult og sug kan det bli enklere å unngå unødvendig spising.

Dette er sult

Sultfølelse er kroppens signaler om at den trenger påfyll av energi og næring. Noen opplever å bli trøtte og slitne, andre irritable, mens enkelte kan få hodepine eller andre ubehag når de føler sult. I tillegg til å være en fysiologisk betinget følelse, er sult også en psykologisk betinget følelse, fordi den ofte sammenfaller med måltidsrytmen din slik at du blir sulten i forkant av de tildspunktene du pleier å spise.

Dette er sug

Sug er som regel mer spesifikk enn sult. Du får lyst på noe konkret, som sjokolade eller snacks. Sugfølelsen kan bunne i at du trenger å tilfredsstille andre behov enn sult. Stress, nervøsitet eller nedstemthet kan føre til sug etter å oppnå en følelse av velbehag og en bedre sinnsstemning. Den følelsesmessige effekten oppnås ved å tilfredsstille suget, altså spise det du får «sug» etter.

Hvordan kjenne forskjell på sult og sug

Det kan være vanskelig å skille mellom sult og sug. Dersom det ikke er så lenge siden du spiste sist, er sannsynligheten kanskje liten for at det er sult du føler. Er det i tillegg noe spesielt du har lyst på, kan det også være et tegn på at det du føler er sug og ikke sult.

Ikke farlig å være litt sulten

Å være sulten er en naturlig følelse og det er ikke farlig å være litt sulten. En person som skal ned i vekt, eller har gått ned i vekt, må tåle å være litt sulten og lære seg strategier for å motvirke det. Det samme gjelder for sug etter alle fristelsene vi omgir oss med.

Viktigste tiltak for å redusere sug

Det å ha en god plan for hva man skal spise hjelper med å ha kontroll. Når du får et sug kan det være nyttig å bli bevisst på hva det kommer av. Er du sliten og har sovet lite, er du lei deg eller stresset, eller har du spist for lite i løpet av dagen? Når du vet mer om hvorfor sugene kommer kan du lage plan for å unngå at de dukker opp.

  • Ha en god måltidsrytme der du fordeler kaloriene utover fremfor å «spare opp» til kvelden
  • Spis nok og riktig mat med fiber og protein som metter.
  • Begrens inntaket av søte matvarer.
  • Få nok søvn. For lite søvn gir en ubalanse i sult- og metthetshormonene og bidrar til økt sug.