En livsstilsendring handler ikke bare om HVA du spiser, men også NÅR du spiser. Kroppen trives best med regelmessighet når det gjelder måltider. For de fleste fungerer det godt med tre hovedmåltider og ett eller to mellommåltider per dag. For å holde et stabilt blodsukker anbefaler vi at det ikke går mer enn tre til fire timer mellom måltidene.

Frokost – dagens viktigste måltid

Gjennom mer enn 40 år med Roede-kurs har vi erfart at frokosten er viktig når man skal ned i oppnå mer overskudd gjennom dagen, skal ned vekt  eller endre livsstil. Ved å spise frokost reduseres overspising senere på dagen og man styrer lettere unna småspising mellom måltidene. Dersom man ikke er vant til å spise frokost er dette noe av det viktigste man kan begynne med når man skal endre vaner. Mange tenker at de skal «spare kalorier» ved å hoppe over frokost, men det ender gjerne opp med at man spiser mer enn man trenger når kvelden kommer.

Tallerkenmodellen

For å oppnå god næringsbalanse i måltidene, spesielt middagsmåltidet, er tallerkenmodellen et godt hjelpemiddel. Ved å dele opp tallerken i tre like deler; 1/3 kjøtt/fisk, 1/3 poteter/pasta/ris og 1/3 grønnsaker, er det lettere å spise balansert. Størrelsen på tallerken er også avgjørende i forhold til mengde mat. Når man skal ned i vekt kan man med fordel la grønnsaks-andelen ta litt større plass av tallerken, gjerne halvparten.

Stabilt blodsukker gir bedre kontroll

Målet med regelmessige måltider er å holde et stabilt passe høyt blodsukker gjennom dagen slik at forholdene ligger til rette for å ta gode matvalg. Mange opplever å ikke ta like gode matvalg når blodsukkeret blir for lavt og man bare «må ha noe». Derfor er det lurt å ha et bevisst forhold til måltidsrytme og legge til rette for at de gode valgene er lette å ta. Et stabilt blodsukker gjennom dagen gir deg i tillegg et nødvendig overskudd for å opprettholde konsentrasjon til dagens gjøremål.