Oppskriften på burgeren til høyre finner du på roede.com. Men det hjelper ikke å vite hvordan du lager den. Oppskriften på sunne matvalg er vanetrening!

En studie fra 2016 ved University of Warwick i Australia, som inkluderte 12.385 personer, viser at økt inntak av frukt og grønnsaker øker lykkefølelsen like mye som når en arbeidsledig får jobb. I rapporten anbefaler forskerne myndighetene å fokusere mer på de mentale helsegevinstene ved sunt kosthold, fordi disse inntreffer umiddelbart.

Oppskriften

Burgeren til høyre er opplagt sunnere enn den til venstre. Du finner oppskriften på roede.com. Men dessverre hjelper det ikke å vite hvor du finner oppskriften. Det hjelper heller ikke å lese den. Det hjelper ikke engang å bestemme seg for å følge den. Kunnskap er ikke nok. Motivasjon er heller ikke nok.

Å velge sunt

Folk flest vet hvor viktig det er med et sunt kosthold. Undersøkelser forteller dessuten at folk flest mener at de vet hvordan man lager sunn mat. I praksis viser det seg imidlertid at mange har store problemer med å få dette til. Bare 2 av 10 spiser nok frukt og grønnsaker. Bare 4 av 10 spiser nok fisk. Og bare 1 av 4 spiser nok fiber.

Vanetrening

Folk flest trenger trening i hvordan man endrer vaner. Dette handler i liten grad om motivasjon og viljestyrke, og i større grad om riktig metode. Og den gode nyheten er at når vanen først er etablert, trenger man ikke viljestyrke i det hele tatt. Det er akkurat som å pusse tennene. Pussingen trigges ikke av viljestyrke. Vi pusser tennene fordi vi skal legge oss og tenker ikke engang på hvorfor vi gjør det.

Matglede

Når maten både smaker godt og gjør godt dobles matgleden. Roede-metoden hjelper deg å holde fokus. Dessuten bidrar kursgruppen til oppmuntring, og en personlig vanetrener sørger for den coachingen du trenger for å få det til. Underveis finnes det mange gode opplevelser. For det første blir hjernen din stimulert, fordi du gjennomfører noe du har bestemt deg for. For det andre kommer du deg nærmere den personen du helst vil være; du blir et sunnere menneske.

Den norske folkehelsen

Vi i Roede jobber aktivt med å bedre folkehelsen. Hvert år får mer enn 20.000 nordmenn nye sunnere vaner ved hjelp av Roede-metoden. Vi applauderer myndighetenes arbeid for sunnere levevaner gjennom informasjonsarbeid og strukturelle tiltak, men etterlyser politisk vilje til å prioritere individrettede tiltak for dem som sliter med livsstilssykdommer og trenger profesjonell vanetrening for å lykkes med varig endring.

Sunne levevaner gir økt livskvalitet, bedre helse og er god samfunnsøkonomi.

Kilde:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27400354