Ifølge rapporten “Sykdomsbyrde i Norge 1990-2013” som Folkehelseinstituttet ga ut i 2016, er det hjerte- og karsykdom som tar flest liv i Norge, hvor usunt kosthold er den største risikofaktoren. Vi spiser ikke bare for mye, vi spiser også feil.

Usunt kosthold verre enn røyk

Ifølge rapporten er faktisk usunt kosthold verre enn røyk. Ikke fordi usunt kosthold er verre enn å røyke, men fordi antall personer som røyker er på vei ned. Nå er det usunt kosthold som har tatt over som en av de største helsetruslene våre. Over halvparten av den voksne befolkningen i Norge har utviklet overvekt eller fedme. Situasjonen er alvorlig.

Vi spiser for mye og feil

Det er hverken usunt å ta seg et pizzastykke eller en pølse av og til. Det er det totale kostholdet over tid som er avgjørende. Det usunne kostholdet knyttes i stor grad til at vi spiser mat med mye energi og liten metthet. Det gjør det lettere å spise mer enn vi trenger.

Helsedirektoratet anbefaler å spise rikelig med grønnsaker, mer fisk og grove kornprodukter, mindre mettet fett, mindre rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter, mindre salt og mindre sukker. Ved å planlegge måltidene og spise regelmessig, legger man til rette for å ta gode valg for helsen sin.

Det er ikke mye som skal til for å gi seg selv et bedre utgangspunkt for et godt liv med god helse. En vektreduksjon på 5-10 % vil gi en stor helsegevinst. Vi vil gjerne hjelpe dine pasienter med å redusere vekten sin og etablere nye, sunne vaner.

Roede-kurs er starten på et nytt og sprekere liv. På våre kurs gir vi kunnskap og motivasjon og hjelp til å finne frem til de små endringene i kostholdet som gir størst effekt på vekten.