Mat og måltider er mer enn magefyll og næringsstoffer. Det er viktig å kose seg med maten ved å bruke sansene og ta seg en velfortjent pause. Matglede er sosialt samvær, felleskap og måltidsglede. Mange har en oppfattelse av at ved å leve sunt forsakes mye av kosen. Det stemmer ikke. Mat som er proppfulle av næringsstoffer kan og være proppfull av herlige råvarer, deilig smak og gir sådan både glede for kropp og sinn.

Felles måltider

Måltidet en god ramme for å skape den viktige samhørigheten i familien eller blant venner.  Folk flest lever travle dager hvor måltidet er et av få samlingspunkt hvor det er rom for å prate sammen samt utveksle dagens hendelser. Derfor er det så utrolig viktig å oppfordre til å skape det gode måltidet i hverdagen. Det er synd når et godt og sunt måltid fremstilles som både komplisert og innebærer restriksjoner samt ekskludering av ulike matvarer. Det kan skape usikkerhet og usunne verdier innad.

 Alle måltider er ikke perfekte

Det høres kanskje romantisk ut med måltider uten mas, krangling og med fokus på matglede. Alle vet at det ikke alltid er fryd omkring matbordet. Det er også vanlig at barn i perioder ikke ønsker å spise utvalgte matvarer som serveres, og ikke rent sjelden faller denne perioden blant barn fra 2-8 år.  Dette er frustrerende for foreldre som føler de legger til rette for gode matvaner, men så er takken et barn som sitter å pirker i maten. Vær tålmodig – det blir bedre!

Ikke undervurder det å sitte sammen rundt et måltid!

Et kosthold til å leve med er viktig for å bevare matgleden

Et Roede-kosthold ivaretar matgleden, smaken og næringsstoffene uten strenge restriksjoner eller utelatelse av matvarer. Roede-kostholdet baseres på helsemyndighetenes kostholdsråd og innebærer masse frukt, grønt og grove kornprodukter, fisk , magre melkeprodukter og lite farseprodukter. Voksne må ikke glemme at de er rollemodeller for barn og unge i en familie. Barn er gode observatører og vil garantert legge merke til dersom en eller flere i familien ikke spiser det samme som de andre.

Oppfordre foreldre til å være tålmodige og ikke alltid la barna velge hva de skal spise

Utforsk gjerne våre oppskrifter som er proppfulle av matglede og gode smaker her. Og det beste av alt- oppskriftene er næringsrike og proppfulle av sunnhet!