Når pasienten har bestemt seg for å gå ned i vekt, er det viktig at han/hun tenker nøye gjennom følgende spørsmål:

  • Hva er dine grunner for å gå ned i vekt?
  • Hvordan vil du gå ned i vekt?
  • Hva trenger du av hjelp og støtte?

» Tenk nøye gjennom dine grunner til å gå ned i vekt

Hva er det du ønsker å oppnå? Jo mer konkret du er på hvordan du ønsker å ha det, hva du vil bort fra og hvordan du ikke vil ha det mer, jo lettere er det å få motivasjon til å gjøre de viktige endringene. Tenk på de helsemessige grunnene, men tenk like mye på livskvalitet og livsglede, og hva du ønsker å gjøre når kroppen er lettere og helsen er bedre. Og desto flere grunner du har, desto flere ting kan du oppnå, og dermed får du også flere delmål som gjør at du opplever mange seiere på veien.

» Hvordan vil du gå ned i vekt?  

Vil du lese deg til kunnskapen og prøve på egenhånd? Vil du ha oppfølging av legen eller annet helsepersonell? Eller vil du følge et kurs hvor du får ukentlig oppfølging og en oppskrift på hva du skal gjøre – sammen med andre i samme situasjon? Her nevner vi ikke kur eller diett, fordi dette har ofte en kortvarig gevinst, man lærer ingenting og man ender ofte med å gå opp alt eller mer etterpå.

» Hva trenger du av hjelp og støtte?

En ting er støtten du kan få fra lege, annet helsepersonell eller en kursleder. Den er viktig. Du trenger også støtte fra de rundt deg. Tenk gjennom hvem som kan støtte deg i gode valg (gjerne mange), og som kan bli med å gå en tur og være en du kan snakke med hvis du synes noe er vanskelig – og spør om de kan være den personen for deg.

» Skriv ut og del med din pasient

Øvelsene under vil hjelpe din pasient med å bli bevisst på hva som skal til for å gjennomføre ønsket forandring.

infoark_14_helsepersonell_komigang

infoark_15_helsepersonell_kartlegging-av-egne-vaner

infoark_16_helsepersonell_beslutningsverktoy