Forskning viser at mangel på søvn gir økt lyst på mat, og da særlig den usunne søte og fete maten. Hvis trøttheten forverrer seg blir det enda mer utfordrende å ta tak i endringer i kost- og mosjonsvaner, og den onde sirkelen er i gang. Her er noen av årsakene til at mangel på søvn gjør det vanskelig å gå ned i vekt.

1. Mer tid våken

Jo flere timer i døgnet man er våken, desto mer tid får man til å spise.

2. Sliten og trøtt

Søvnmangel gjør terskelen for fysisk aktivitet høyere. Resultatet er ofte vektøkning. Trøttheten forverrer seg og gjør det enda mer utfordrende å ta tak i egen livsstil og komme i gang med endringer i kost- og mosjonsvaner.

3. Hormonendringer

Søvnmangel gir økt lyst på mat, og da særlig den usunne søte og fete maten. Dette skyldes en økning av sulthormon og en reduksjon av metthetshormon.

4. Økt risiko for søvnapné

Personer med en overvekt rammes lettere av søvnapné. Dette har sammenheng med at det samles fettvev som gjør luftveiene trangere og at magen trykker mot mellomgulv og lunger. Søvnapne kan være direkte farlig og livstruende. På grunn av den store helserisikoen, er det viktig å ta søvnapné på alvor.

5. Økt risiko for diabetes 2

Søvnmangel setter kroppen i en stressreaksjon og flere hormoner forstyrres. Blant annet ser man at reaksjonen på insulin i vevet forandres samtidig som nivået av insulin øker. Dette fører til økt blodsukker og økt fettinlagring.

6. Søvnproblemer kan også være medvirkende årsak til:

Høyt blodtrykk, hjerte-karlidelser, psykiske lidelser (depresjon, angst), autoimmune sykdommer (gikt, leddgikt, fibromyalgi, allergier, mage- og tarmproblemer), demens, alzheimer og kreft.

Opplever din pasient at det å gå ned i vekt er utfordrende og du mistenker søvnproblemer, kan det vært lurt å starte med å innarbeide gode søvnvaner.

En lavere vekt kan i seg selv bidra til å gi bedre søvn, mens bedre søvn kan være en god drahjelp for å gå ned i vekt. I sum vil man oppleve å få det overskuddet man trenger for å ta de sunne valgene.

På Roede-kurs får man god hjelp til å ta tak i sine utfordringer, både i forhold til livsstil og søvn. Vi tilbyr en helhetlig tilnærming til livsstilsendring og vektreduksjon. 

Enkel søvnutredning man kan gjøre hjemme

Referanse: Forskning.no