Ansatte i Skien kommune har siden 2013 fått tilbud om Roede-kurs i arbeidstiden. Det ble godt mottatt og siden oppstart har det blitt gjennomført 60 kurs med totalt 700 deltakere. Kurset er det mest populære tiltaket noensinne i kommunens regi og har alltid venteliste.

Holder kursene selv

Det er bedriftshelsetjenesten i Skien kommune som har dratt i gang prosjektet. De ønsket å jobbe forebyggende og ble selv sertifiserte Roede-kursledere, slik at de kunne tilby Roede-kurs til en lavere pris. De samarbeider også med NAV, med mulighet for å få kursene dekket dersom leder på arbeidsplassen søker om tilretteleggingstilskudd på systemrettet tiltak. Med andre ord – gratis kurs i arbeidstiden. Kurset er som et vanlig Roede-kurs som varer i åtte uker. Hver uke kommer bedriftshelsetjenesten på besøk i én time.

Mer enn vekt

Med kunnskapen vi sitter på om årsak til dødelighet i Norge, som i stor grad skyldes inaktivitet og overvekt, er det viktig å legge til rette for en sunn arbeidsdag for de ansatte. Ved å ansvarliggjøre deltakerne til å ta tak i egen helse og gi dem råd om hvordan de kan gjøre dette, har de ansatte fått et sunnere kosthold, ikke bare på arbeidsplassen, men også privat. Deltakerne rapporterer også om bedret arbeidsmiljø, bedre søvnvaner, vektreduksjon, mindre alkoholbruk, mer energi og bedre humør.

Kursets mål i seg selv er altså ikke bare vekttap. Det er fokus på måltidsrytme, matglede og  gode matvarevalg, samt fysisk aktivitet i form av både hverdagsaktivitet og trening. Det handler om en livsstilsendring, med mental trening for å få kontroll over valgene man tar. Noe av det viktigste Skien kommune har erfart, er at de ansatte klarer å nå målene sine mye fordi de gjør det sammen med andre.

Siden oppstart har deltakerne totalt mistet om lag tre tonn fett.

Lyst til å leve sunnere

Skien kommune har mange gode eksempler på bedrifter som har fått mye ut av Roede-kurset. En av dem er Scheen matservice. Etter at de deltok på kurset for ett år siden, gikk de ni ansatte ned hele 43 kilo og har i ettertid ikke bare byttet ut fredagskosen med gulrøtter – de har også startet egen treningsgruppe. Det handler om å gi folk motivasjon til å mestre og til å kjenne på de positive effektene det gir å ta vare på seg selv. Da får man lyst til å leve sunnere.

Det er lønnsomt å investere i de ansattes helse

Les mer om Roede-kurs for bedrifter

Saken er hentet fra artikkel publisert i Telemarksavisa 3. mars 2017