Alle snakker om hvor viktig det er å være i aktivitet og trene, men det er ikke slik for alle. Det kan være alt annet enn lett å komme i gang med fysisk aktivitet dersom man har for mange kilo på kroppen. For mange kan det å gå ned noen kilo være det som skal til for at man skal synes det er gøy å trene.

Når man skal ned i vekt oppnås langt større effekt av å endre kostholdet enn å begynne å trene. Det hevdes at 90 % av et vekttap kan tilskrives kostholdsendringer, mens bare 10 % tilskrives mer trening. For å gå ned 0,5-1 kg i uken, som er det som anebfales for å ha en sunn og varig vektreduksjon, må man ha et energiunderskudd på cirka 500 kcal per dag, 3500 kcal på en uke. Det sier seg selv at det er lettere å “spare” og holde igjen 500 kcal gjennom kostholdet hver dag, enne å trene vekk og forbrenne disse 500 kcal. Sistnevnte vil kreve nokså intensiv fysisk aktivitet i en time hver dag hele uken.

Det beste er å kombinere et sunnere og lettere kosthold med mer aktivitet og trening. Da legger man til rette for gode og sunne vaner som er avgjørende for et varig resultat.

På pasientens premisser

Uavhengig av hvor aktiv pasienten er i dag bør du motivere til gode endringer som passer inn i den enkeltes hverdag. Ha fokus på å gjøre endringer på kupasientens egne premisser.

I Roede har så mange som 63% av tidligere kursdeltakere gått fra en stillesittende tilværelse til en hverdag med mer fysisk aktivitet.

Les også

Line gikk ned 15 kilo på Roede-kurs og ble glad i å trene