Vektreduksjon ved diabetes

Har man diabetes og er overvektig, vil det ha flere gevinster å gå noe ned i vekt. Først og fremst vil et vekttap bidra til en redusert risiko for hjerte- og karsykdom, noe personer med diabetes i utgangspunktet har 2-3 ganger større risiko for å få.

I tillegg til vektreduksjon vil det å ikke røyke, mosjonere regelmessig og det å ha et sunt kosthold være gunstig.

Hvilken betydning kan vektreduksjon ha for deg med diabetes?

Forskning viser at selv en vektreduksjon på 5-10 % av kroppsvekten gir store helsegevinster. Personer med diabetes 2 vil kunne oppnå en bedret insulinfølsomhet, noe som bidrar til en enklere blodsukkerregulering. Mange opplever at de kan redusere medisinbruken, og noen kan til og med kutte ut medisinene og kun regulere sin diabetes ved kost og mosjon.

I tillegg til en positiv effekt på blodsukkeret, vil mange erfare at de får en bedre sammensetning av fettstoffene i blodet og et bedret blodtrykk når vekten reduseres. I sum vil dette redusere risikoen for utvikling av hjerte- og karsykdommer betydelig, i tillegg til å redusere risikoen for andre senkomplikasjoner av diabetes.

Hvordan gå ned i vekt når man har diabetes?

Generelt gjelder de samme rådene for en med diabetes som for den øvrige befolkningen – også når man skal ned i vekt. Noen punkter er likevel viktige å merke seg for dem som har diabetes og vil redusere vekten:

1. Ikke gå for fort ned i vekt

For en med diabetes er det ekstra viktig å ikke gå for fort ned i vekt, da en vektreduksjon kan føre til endret behov for medisiner. Det kan bli vanskelig å regulere blodsukkeret og føling (lavt blodsukker) kan oftere forekomme.

En langsom vektreduksjon gir dessuten det beste resultatet på lang sikt, omkring ½ kg per uke. Med diabetes 2 eller metabolsk syndrom kan det oppleves utfordrende å redusere vekten. Det er da viktig å være klar over at selv en beskjeden vektreduksjon er helsegunstig, og et steg i riktig retning.

2. Mål blodsukkeret oftere

Velger man å starte på et Roede-kurs, vil det medføre større eller mindre endringer i dine kostholds- og mosjonsvaner. Da kan det være lurt å måle blodsukkeret litt oftere i begynnelsen, til man får erfaring med hvordan endringene påvirker behovet for medisiner.

3. Spis regelmessig

Det er vist at det å spise flere, men mindre måltider, er gunstig med tanke på å gå ned i vekt. Har man diabetes vil et regelmessig måltidsmønster også føre til en enklere blodsukkerregulering.

Det anbefales å spise fire til seks måltider hver dag. Begynn med frokost for å få kroppen i gang, spis lunsj og gjerne et mellommåltid før middagen og et lite kveldsmåltid. Spiser man regelmessig vil man føle seg bedre og mer opplagt i løpet av dagen, og det vil være lettere å unngå de store utskeielsene.

4. Unngå matvarer som gir rask blodsukkerstigning

Matvarer som juice, nektar, tørkede frukter, søtet yoghurt og brus/saft med vanlig sukker, gir rask og kraftig blodsukkerstigning og bør unngås bortsett fra ved lavt blodsukker. Brukes slike matvarer i et blandet måltid vil effekten på blodsukkeret reduseres.

Jo mer finfordelt eller bearbeidet maten er, jo raskere blodsukkerstigning vil man få. Er man litt bevisst på hvordan du tilbereder maten, kan det være et bidrag til en bedre blodsukkerregulering.

5. Vær fysisk aktiv hver dag

Fysisk aktivitet er viktig i behandlingen av diabetes type 2. Man rådes derfor til å følge de generelle rådene fra Helsedirektoratet som anbefaler 30 minutters moderat fysisk aktivitet daglig. Fysisk aktivitet gjør ikke bare at du forbrenner mer energi, men gir også en bedre blodsukkerkontroll. Forskere har funnet ut at det å gå en tur på ti minutter etter et måltid gir en bedre kontroll på blodsukkeret (1). Regelmessig fysisk aktivtet vil i tillegg kunne redusere høyt blodtrykk og risiko for hjerte- og karsykdom.

Referanse

(1) A. N. Reynolds, J. I. Mann, S. Williams & B. J. Venn, Advice to walk after meals is more effective for lowering postprandial glycaemia in type 2 diabetes mellitus than advice that does not specify timing: a randomised crossover study, Diabetologia, oktober 2016.

Av | 31. oktober 2016|vekt og helse|Kommentarer er skrudd av for Vektreduksjon ved diabetes

Om forfatteren:

Fagsjef og ernæringsfysiolog i Roede AS med Cand Scient i ernæring fra UiO. Se også min Facebook side HER